miercuri, 14 martie 2012

Să mergem împreună să le spunem că visele se împlinesc. Că oamenii se aud și își răspund.

Unii dintre voi cunoașteți cazul Fulguței (www.facebook.com/SalvatiUnInger).  Fulguța a apărut în viața mea într-un moment în care aveam nevoie de ea să îmi arate că, deși viața e nedreaptă uneori, împreună putem să aducem un zâmbet pe chipurile celor care au atâta nevoie. Așa am cunoscut-o pe Manuela Hărăbor. A venit să întindă o mână de ajutor Fulguței, dar nu bănuiam ce poveste ascund ochii atât de calzi ai acestei doamne extraordinare, mamă a unui băiat minunat, autist. 

Am povestit mult… și fiecare cuvânt parcă mă lăsa fără aer. Am știut imediat că vreau să ajut. Cu orice. Nimeni nu a exprimat mai bine tot ce simt decât prietena mea, Iza, pentru care Fulguța este aceeași rază de speranță:

“Fetiţa mică a dus o luptă şi a învins. Fulguţa mică a arătat cât de nedrept poate fi un început de drum, dar cât de mult drumul poate fi transformat în bine dacă pe el vin OAMENI care cred, care se ascultă pe ei, care se opresc, privesc, aud şi răspund, întind mâinile şi dăruiesc. […] E atât de mică, incredibil de mititică, dar e un exemplu că visele se pot împlini. Sunt plină de întrebări, de teamă, de dor ce creşte şi creşte... am o certitudine şi anume că o bucată din cercul meu interior va lipsi pentru totdeauna, dar voi merge să-i spun Manuelei Hărăbor că visele se împlinesc. Că oamenii se aud şi işi răspund. Să mergem împreună să-i spunem că nu e singură.”

Am cunoscut-o și pe Liuba Iacoblev, președinta Organizației Autism România, și ea mamă a unui copil cu autism. Am aflat de la ele că 1 din 100 de oameni au tulburări din spectrul autismului. Acest lucru afectează major întreaga familie.  Copiii și tinerii cu autism nu au în acest moment, în România, nici cea mai mică speranță la o viață decentă și la un viitor sigur. Sunt catalogați și marginalizați, deși, cu sprijin adecvat și asistență de specialitate, pot duce o viață normală.

"Să fii autist nu înseamnă să fii neuman. Însă înseamnă să fii un străin. Înseamnă că ceea ce este normal pentru mine, nu este normal pentru alţi oameni. Sub anumite aspecte, eu sînt foarte prost echipat pentru a putea supravieţui în această lume, precum un extraterestru eşuat fără un manual de orientare... Acordaţi-mi demnitatea de a mă cunoaşte în termenii mei - recunoaşteţi faptul că suntem în mod egal străini unii faţă de ceilalţi, că felul meu de a fi nu este doar o versiune defectă a felului vostru de a fi. Suspendaţi pentru o clipa propriile voastre prezumţii. Definiţi-vă propriii termeni. Lucraţi cu mine pentru a construi punţi între noi."
Jim Sinclair
persoană cu autismStau și mă întreb… Ce se întâmplă cu acești tineri când părinții lor nu mai sunt sau nu mai au cum să îi ajute? Statul nu îi ajută. Din contră. Mă înfior și știu, m-a învățat Fulguța, că împreună putem să schimbăm destine. Acesta este apelul meu. Am nevoie, încă o dată, de voi toți! Voi, cei “care se opresc, privesc, aud şi răspund, întind mâinile şi dăruiesc”!  Haideți să luptăm împreună pentru primul Centru Multifuncțional pentru Tinerii cu Autism din România.


Cum puteți ajuta?

-       Donând 2% din impozitul pe venit pe care îl datorați statului (http://www.autismromania.ro/site/donatii/) - termen până la 31 martie 2012
-       Donații directe în conturile:
RO16 RNCB 0075 0352 1615 0001 - RON
RO59 RNCB 0075 0352 1615 0003 – EURO
-       sau un simplu share. Contează!

Date de contact:


Pagina de Facebook: facebook.com/AutismRomania

Liuba Iacoblev
0731-816.880

Vă mulțumim pentru sufletul vostru atât de mare


Daniela Stroescu

Un comentariu: